Tuotetoimittajat

Kurssikalenteri

Webkaupat

QTime on arkkitehtuuria hiuksille

Ilmiöksi noussut kampaamo QTime rakentaa vannoo Sassoon-tekniikan nimeen. Perustajat Ninni Mäki-Tuuri ja Sanni Wallén paljastavat nyt oivalluksiaan ajattomista kampauksista ja sosiaalisen median voimasta.

QTimen perustajat Ninni Mäki-Tuuri ja Sanni Wallén hallitsevat Sassoon-tekniikat. Oikeastaan heitä pitäisi kutsua hiusarkkitehdeiksi.

Helsinkiläisen Qtimen sisääntuloaulaa hallitsee paitsi veistoksellinen työpiste, myös seinänkokoinen Vidal Sassoon-klassikkokuva vuodelta 1965: tuttu epäsymmetrinen bob. Paitsi että kuva ei ole alkuperäinen, vaan omaa tuotantoa. Jättiläismäisen kattovalaisimen valkoinen sisäpintakin on täynnä kuvia menneiden vuosien in-house tuotannosta.

Kesällä 2012 avatusta parturi-kampaamosta on tullut ilmiö. Ainakin vakiasiakkaat kertovat, etteivät voisi kuvitellakaan leikkauttavansa hiuksiaan muualla. Yksi kertoo olevansa ”koukussa”. Toinen toteaa QTimen olevan tärkein tyyliinsä vaikuttava tekijä. Kolmas sanoo saaneensa ”parhaan leikkauksen ikinä”.

Liikkeen ilme on minimalistisen pelkistetty. Täällä pääosaa esittävät hiukset.

Sassoon on kaikki

Perustajat Ninni Mäki-Tuuri ja Sanni Wallén ovat tunteneet toisensa pitkään, jo koulun yläasteelta. Ammattiin valmistuttiin samasta ammattikoulusta Hyvinkäällä. Varsinainen läpimurto alalle tapahtui Jari Laamasen Helsinkiin perustamassa Prof Helsingissä. Siellä Ninni eteni Advanced Stylistiksi ja Sanni Top Stylistiksi. Molemmat ovat valmistuneet Beauty Colorsin värikonsulteiksi.

Ninni ja Sanni voisivat olla sukulaisia. Niin sujuvasti he täydentävät toistensa ajatuksia. Puhuessaan teknisen leikkauksen hienouksista ja Sassoonin kumouksellisesta merkityksestä hiusmuotoiluun, molemmat suorastaan hehkuvat.

Keskustelemme liiketilan alakerrassa. Seinää koristaa jättiläisgraffiti. Henkilökunnan sosiaalitilat voisivat olla rock-klubin takahuone. 

– Sassoon on kaikki! Jos emme olisi lähteneet syventymään tekniseen leikkaukseen ja värjäykseen, olisimme ehkä kyllästyneet nopeasti koko alaan, naiset vakuuttavat. 

– Hiusten teknisessä leikkauksessa ymmärrys syventyy jatkuvasti. Aina huomaa haastavansa itsensä ja pyrkivänsä parempaan. Onnistumisen ja oivaltamisen kokemukset vievät eteenpäin. Ja täällä me kaikki opimme toistemme töistä joka päivä, Ninni sanoo.

– Joo, ei tähän voi koskaan väsyä, Sanni täydentää.

Hius on hieno ja haastava materiaali, jota voi muotoilla ja ”veistää”. Pohjoismainen hius on tavallisesti ohuehkoa ja lasimaista, joten leikkauksen pitää olla viimeisen päälle. Yksityiskohdat näkyvät. 

– Kyllä, puolipitkät ja lyhyet hiukset edellyttävät pikkutarkkuutta ja täsmälleen hallittuja työasentoja, Sanni huomauttaa.

Aulatilaa hallitsevat omaa tuotantoa olevat Sassoon-kuvat. Niitä löytyy jopa veistoksellisen valaisimen sisäpinnoilta. "Olimme heti yksimielisiä miltä täällä pitää näyttää", Ninni ja Sanni kertovat.

Klassista modernismia

Sassoonissa kyse on kokonaisuudesta, jota kannattelee luja rakenne.

– Sassoon-tekniikoilla voi rakentaa kaikki mahdolliset muodot, Sanni jatkaa. 

Kuten funkkisajan arkkitehtuurissa ja Bauhaus-taidekoulun ajattelussa, muoto seuraa toimivuutta. Form follows function! Tulihan se sieltä. Ei ihme että QTimen tilat ja henkilökunta toivat heti mieleen arkkitehtitoimiston.

Liiketilan lähtökohtana näyttävät olevan ympyrä, neliö ja kolmio. Perusgeometriaan perustuva kokonaisuus on klassisen moderni. Toteuttajana toimi sisustussuunnittelija Minna Haapakoski

– Olimme heti yksimielisiä miltä täällä pitää näyttää. Meillä oli yhteinen visio, Ninni ja Sanni vakuuttavat.

Kokonaisuutta voisi vaikka luonnehtia ”minimalistiseksi funkkikseksi”.

Muoti vaihtuu, tyyli pysyy

Molempien mielestä Sassoon-tekniikkaa voi verrata pianonsoittoon. Kun perusteet ovat hanskassa, voi aloittaa luovan tulkinnan.

 – Sassoon keksi hiusten muotoleikkauksen. Ja se jos mikä oli tyylikumous. Sitä ennen hiuksia vain lyhennettiin ja tehtiin rullakampauksia. Tekniikan hienous on siinä, että asiakkaalle voidaan tehdä ”arjenkestäviä” hiustenleikkauksia. Saamme jatkuvasti kuulla, miten hyvin leikkaukset toimivat. Ja miten vaivatonta ylläpito on.

Sassoon-tekniikka on Ninnin ja Sannin mukaan osoittautunut luotettavaksi valinnaksi aikana, jolloin kaikki tuntuu olevan sekä mahdollista että muotia. Muotoleikkaus pitää sekalaiset tyylit ja trendit kurissa.

Samaan ajatteluun perustuvat niin japanilaisten muotigurujen mallistot kuin Giorgio Armanin pikkumustat. Kun kaavat ja leikkaus ovat mestaritasoa, vaate tuntuu ja näyttää ajattomalta. Eli klassikolta. 

– Muodit vaihtuvat, mutta tyyli pysyy, Sanni siteeraa Coco Chanelia.

Viime vuoden Särö-kokoelman vedokset sopivat kuin nakutettu kampaamon mustavalkoiseen sisustukseen.

Omat kokoelmat

Kaikesta näkee, että täällä osataan arvostaa omaa työtä. Seinillä upeita valokuvavedoksia viime vuoden Särö-kokoelmasta. Vuosikokoelma on yhteinen ja yhdistävä voimanponnistus.

Tämän vuoden lokakuussa juhlittiin liikkeen viisivuotispäiviä. Samalla esiteltiin uusi kokoelma nimeltä 100, itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Yksi vuosikymmen, 1920-luku, puuttui. Miksi?

– Se tuntui jotenkin liian ilmeiseltä, liian modernistiselta. Sen sijaan haluttiin kuvitella miltä Sassoon-leikkaus voisi näyttää vuonna 2020, sanoo Ninni.

Paras teko ikinä

Moni haastateltu asiakas kertoo saaneensa ensivaikutelman QTimesta sen nettisivujen ja blogin kautta. Upeat kuvat asiakkaista ja mielenkiintoiset trendipäivitykset ovat herättäneet halun tutustua paikkaan ”livenä”.

Kansainvälistä muotijulkaisua muistuttavasta nettikokonaisuudesta vastaa Karoliina Stauffer-Turkia. Hän on QTimen ainoa kuukausipalkkalainen. Viestintä-ja markkinointialan taustan omaava ammattilainen päivittää ja tuottaa sisältöä sivustolle reaaliajassa. Ja näyttää itse, kuinkas muuten, täydelliseltä Sassoon-mallilta.

– Kyse on erottuvuusstrategiasta. Sivustomme pitää yrityksen läpinäkyvänä ja helposti lähestyttävänä, tiivistää Sanni.

– Oman somevastaavan palkkaaminen oli yrityksemme paras teko ikinä, hehkuttaa Ninni. Nyt me saamme keskittyä kaikessa rauhassa siihen, minkä parhaiten osaamme, eli työskentelyyn ihanien asiakkaidemme kanssa.

Mainos

Uudet tuotteet katso lisää tuoteuutuuksia

Löydä uudet KMS STYLECOLOR Trend Tones -sävyt

Löydä uudet KMS STYLECOLOR Trend Tones -sävyt

KMS STYLECOLOR on ylivoimaisin asuste, jolla vaihtaa hiusväriä kuin vaatteita - ilman sitoutumista.
Pulp Riot -uutuudet säilyttävät hiusvärin loiston

Pulp Riot -uutuudet säilyttävät hiusvärin loiston

Uudet Pulp Riot Bangkok Color-Safe Shampoo ja Tokyo Color Protecting Conditioner -hoitoaine suojaavat hiusväriä haalistumiselta ja tekevät hiuksista upean kiiltävät sekä kosteutetut.
L’Oreál Professionnel lanseeraa Le Hair Bronzing -sävytteen

L’Oreál Professionnel lanseeraa Le Hair Bronzing -sävytteen

Bronzing on meikkauksen uusi contouring, jolla saa iholle kauniin aurinkoisen hehkun. L'Oréal Professionnel vie tämän trendin nyt kasvoista hiuksiin uudella Le Hair Bronzing -tuotesarjalla.
Uusi muotoilusarja Goldwellilta - StyleSign

Uusi muotoilusarja Goldwellilta - StyleSign

Ei ole väliä kiinnostaako luonnolliset laineet, supermatta viimeistely vai vaikuttava volyymi; tämän hetken trendi ovat coolit lookit maksimaalisella rakenteella.

Uudet näytökset

'Imagine' Ara Koivulan tulkitsemana

'Imagine' Ara Koivulan tulkitsemana

Intercoiffure Mondialin kansainvälisen muotitiimin Imagine-mallisto kutkuttaa mielikuvitusta. Ara tulkitsi kokoelman kolme teemaa; ANDY, EDEN ja WHAT’S NEXT.
Cutrinin kevät on cool

Cutrinin kevät on cool

Cutrinin kevätmuodin julkkareissa 8.2. tunnelma oli helpottunut. Parin vuoden urakka on paketissa. Katso kuvat:
Schwartzkopfin varaslähtö kevääseen

Schwartzkopfin varaslähtö kevääseen

Talven keskellä Schwartzkopf tarjosi värikkään ja vauhdikkaan illan. Värikkäät ilmapallot ja mukaansa tempaavat tanssiesitykset nostattivat karnevaalitunnelman kattoon.
Tulevaisuuden ammattilaiset Taitaja2019 semifinaalissa

Tulevaisuuden ammattilaiset Taitaja2019 semifinaalissa

Nivalassa kisattiin tammikuun lopussa Taitaja2019 hiusmuotoilun semifinaalit. 36 hiusalan opiskelijaa suorittivat kaksi näyttötyötä mallin mukaan.
Ensimmäinen International Hairdressing Awards Madridissa

Ensimmäinen International Hairdressing Awards Madridissa

Madridissa nähtiin ensimmäinen International Hairdressing Awards, jossa nähtiin kimalteleva palkintojenjakogaala sekä inspiroiva runway näytös.

Mainos

Kampaajaprofiilit

Jari Palin - Sympaattinen reissumies

Jari Palin - Sympaattinen reissumies

Hair Magazine tapasi 20 vuotta kouluttajana työskennelleen karismaattisen Jari Palinin joka reissaa Sylvi-koiransa kanssa.
Benjamin Martin

Benjamin Martin

Sebastian Professionalin, Nioxinin ja Sassoonin Global Capability valmentajana Benjamin Martinilla on suuri vastuu, jonka hän kantaa taidokkaasti.

Mainos

Uudet videot katso lisää videoita

Short Disconnected Pixie Haircut

Short Disconnected Pixie Haircut

Tällä videolla Matt Beck opastaa muun muassa kuinka leikata tyylikäs sivuilta lyhyt päältä pitkä kampaus, ja kuinka luoda muotoa tasaiseen takaraivoon.
Cornrow ponytail

Cornrow ponytail

Jenny Strebe (Confessions of a hairstylist) luo rajumman lookin teksturoidulla ponnarilla, johon on yhdistetty cornrow-lettiin.
Mens Disconnected Haircut - Free Salon Education

Mens Disconnected Haircut - Free Salon Education

Miesten trendikkääseen kampaukseen saa lisää tekstuuria Matt Beckin rouhealla tekniikalla. Katso minuuttiin typistetyltä opastusvideolta kuinka se luodaan.
Basket Weave Braid -kampaus Sam Villalta

Basket Weave Braid -kampaus Sam Villalta

Sam Villa näyttää kuinka luoda koripunostyyppinen kampaus, jonka voi yhdistää moniin erilaisiin lookkeihin.
Epäsymmetrinen pixie Matt Beckin opastuksella

Epäsymmetrinen pixie Matt Beckin opastuksella

Free Salon Education -blogin ja Youtube-kanavan tekijä näyttää kuinka luoda sähäkkä, pitkä ja epäsymmetrinen Pixie