Tuotetoimittajat

Kurssikalenteri

Webkaupat

20-luku

1920-luku syntyi ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa ja naisten vapautusliikkeestä. Sähkö, autoilu ja elokuvat olivat kaikkien saatavilla. Muoti, meidän tuntemassamme  merkityksessä, alkoi näyttää voimansa. Coco Chanel lanseerasi legendaarisen pikkumustan. Pukeutuminen muuttui rennommaksi ja hameenhelmat lyhentyivät. Niin myös hiukset.

Amerikkalainen näyttelijä Louise Brooks on 20-luvun tyyli-ikoni. Lyhyt ja suoralinjainen polkkis tunnettiin nimellä Dutchboy bob ja Musta kypärä.Amerikkalainen näyttelijä Louise Brooks on 20-luvun tyyli-ikoni. Lyhyt ja suoralinjainen polkkis tunnettiin nimellä Dutchboy bob ja Musta kypärä.

Bob eli polkkatukka
Lyhyt bob, suomalaisittain sileä polkka, on aikakauden tunnus. Siitä tuli naisten vapautumisen, oikeuksien ja yhteiskunnallisen vaikutusvallan vertauskuva. Bob-leikkauksen kansainväliset tähdet olivat Irene Castle ja Louise Brooks. Muoti levisi elokuvien välityksellä nopeasti ympäri maailman. Tyyliin yhdisteltiin kiharoita, uudenaikaisilla sähkökihartimilla luotuja laineita, teräviä sivujakauksia ja viivasuoria otsiksia. Lyhyeksi leikatun bobin geometrinen muoto edellytti hiusneulojen eli pinnien taitavaa käyttöä. 

Linjasuora bob oli trendikäs keksintö ja villitsi nuorisoa. Silti monet kampaajat vastustivat tyyliä. Monet kieltäytyivät lyhentämästä naisten hiuksia. Bob-tyylin koettiin hämärtävän naisen ja miehen rajoja. Polkkatukasta saattoi saada jopa potkut.

Vähitellen kampaajien asenteet avartuivat ja bobin yksityiskohdat kehittyivät. Yksi suosituimmista linjoista oli ns. shinglattu bob: polkkapää, jossa niska oli ajeltu todella lyhyeksi ja terävään V-muotoon.

Sormilaineet pehmensivät kulmikasta polkkista ja loivat rakennetta myös suoriin hiuksiin.Sormilaineet pehmensivät kulmikasta polkkista ja loivat rakennetta myös suoriin hiuksiin.

Sormilaineet
Polkkatukan kulmikkuutta pehmennettiin sormilaineilla. Ne olivat suuressa suosiossa 20- ja 30-luvuilla. Nykyisillä muotoiluvälineillä ne saa aikaan helposti. Pienellä harjoituksella ne ovat hienostunut osa kampauksen kokonaisuutta. 1920-luvulla laineet tehtiin kamman ja sormien avulla. Kosteisiin hiuksiin taivuteltiin litteitä s-kirjaimen muotoisia lainekuvioita ja ne kiinnitettiin paikoilleen ”klemmareilla”. Sitten vain odoteltiin kuivumista ja viimeisteltiin geelillä tai lakalla.

Lue myös: 1960-luku - Kapinan vuosikymmen

Jazztähti ja revyyartisti Joseph Baker teki lähtemättömän vaikutuksen kiiltävillä, litteillä ja lyhyillä kampauksillaan.Jazztähti ja revyyartisti Joseph Baker teki lähtemättömän vaikutuksen kiiltävillä, litteillä ja lyhyillä kampauksillaan.

Poikatukka
Osa rohkeimmista naisista omaksui lyhyen tukan muodin viimeisen päälle. Poikamaisin tyyli oli ”Eton crop” eli Etonin sänki. Nimi perustuu Lontoon Eton Collegeen, jonka opiskelijoilla tuolloin oli hieman pidemmät hiukset kuin yleensä oli tapana. Poikatukan tarkoituksena ei ollut tehdä naisista maskuliinisemman näköisiä, vaan sovittaa hiukset ajan kellomaiseen hattumuotiin ja pukukoruihin.

Josephine Baker oli uuden jazzkulttuurin pariisilaistähti. Hänen kampauksensa olivat poikatyylin glamour-versioita. Kiiltelevä ja litteä, päätä nuoleva loppusilaus saatiin aikaan ”pomadalla” tai ”briljantiinilla”. Loppusilaus tehtiin muutamalla tarkoin harkitulla kiharakuviolla, joita kutsuttiin ”suukoiksi”. Ne toivat kokonaisuuteen tasapainottavaa naisellisuutta. Tyyli jäi lyhytikäiseksi ja sitä suosivat vain kaikkein rohkeimmat ja itsestään tietoisimmat naiset.

”Kuulotorvet” oli kampaus kaikille, jotka halusivat näyttää trendikkäältä hiuksiaan lyhentämättä.”Kuulotorvet” oli kampaus kaikille, jotka halusivat näyttää trendikkäältä hiuksiaan lyhentämättä.

Vippaspolkkis
Trendikkyys ei merkitse sitä että kaikki noudattaisivat tyylikaavaa. 1900-luvun alun kampausideat pitivät sitkeästi pintansa vielä 20-luvulla. Tiukat niskanutturat ja niiden versiot olivat suosittuja. Monet eivät ajan tyylistä huolimatta halunneet luopua pitkistä hiuksistaan. Heille oli tarjolla trendikkäitä ja kekseliäitä kiertoteitä modernin ulkonäön saavuttamiseksi.

Pitkät hiukset sai näyttämään polkkikselta, kun malttoi pujotella kampaukseensa hiusneuloja. Hiusnauha piti kokonaisuuden kurissa. Toinen keino oli jakaa hiukset kahdeksi letiksi ja pyöritellä ne korvien ympäri. Kampausta nimitettiin ”kuulotorviksi” – radio oli uusinta uutta ja ohjelmia
kuunneltiin kuulokkeilla. Markkinoilla oli myös lyhyitä peruukkeja, mutta niiden suosio hiipui 20-luvun lopulla.

Teksti: Camilla Svensson (toim. Kaj Kalin)

Lue artikkeli Hair Magazinen helmikuun 2019 julkaisusta

Mainos

Uudet tuotteet katso lisää tuoteuutuuksia

Löydä uudet KMS STYLECOLOR Trend Tones -sävyt

Löydä uudet KMS STYLECOLOR Trend Tones -sävyt

KMS STYLECOLOR on ylivoimaisin asuste, jolla vaihtaa hiusväriä kuin vaatteita - ilman sitoutumista.
Pulp Riot -uutuudet säilyttävät hiusvärin loiston

Pulp Riot -uutuudet säilyttävät hiusvärin loiston

Uudet Pulp Riot Bangkok Color-Safe Shampoo ja Tokyo Color Protecting Conditioner -hoitoaine suojaavat hiusväriä haalistumiselta ja tekevät hiuksista upean kiiltävät sekä kosteutetut.
L’Oreál Professionnel lanseeraa Le Hair Bronzing -sävytteen

L’Oreál Professionnel lanseeraa Le Hair Bronzing -sävytteen

Bronzing on meikkauksen uusi contouring, jolla saa iholle kauniin aurinkoisen hehkun. L'Oréal Professionnel vie tämän trendin nyt kasvoista hiuksiin uudella Le Hair Bronzing -tuotesarjalla.
Uusi muotoilusarja Goldwellilta - StyleSign

Uusi muotoilusarja Goldwellilta - StyleSign

Ei ole väliä kiinnostaako luonnolliset laineet, supermatta viimeistely vai vaikuttava volyymi; tämän hetken trendi ovat coolit lookit maksimaalisella rakenteella.

Uudet näytökset

'Imagine' Ara Koivulan tulkitsemana

'Imagine' Ara Koivulan tulkitsemana

Intercoiffure Mondialin kansainvälisen muotitiimin Imagine-mallisto kutkuttaa mielikuvitusta. Ara tulkitsi kokoelman kolme teemaa; ANDY, EDEN ja WHAT’S NEXT.
Cutrinin kevät on cool

Cutrinin kevät on cool

Cutrinin kevätmuodin julkkareissa 8.2. tunnelma oli helpottunut. Parin vuoden urakka on paketissa. Katso kuvat:
Schwartzkopfin varaslähtö kevääseen

Schwartzkopfin varaslähtö kevääseen

Talven keskellä Schwartzkopf tarjosi värikkään ja vauhdikkaan illan. Värikkäät ilmapallot ja mukaansa tempaavat tanssiesitykset nostattivat karnevaalitunnelman kattoon.
Tulevaisuuden ammattilaiset Taitaja2019 semifinaalissa

Tulevaisuuden ammattilaiset Taitaja2019 semifinaalissa

Nivalassa kisattiin tammikuun lopussa Taitaja2019 hiusmuotoilun semifinaalit. 36 hiusalan opiskelijaa suorittivat kaksi näyttötyötä mallin mukaan.
Ensimmäinen International Hairdressing Awards Madridissa

Ensimmäinen International Hairdressing Awards Madridissa

Madridissa nähtiin ensimmäinen International Hairdressing Awards, jossa nähtiin kimalteleva palkintojenjakogaala sekä inspiroiva runway näytös.

Mainos

Kampaajaprofiilit

Tuula Kaunisto

Tuula Kaunisto

30 vuoden ajan hän on kouluttanut kampaajia 33 maassa. Italiassa eletyt 18 vuotta näkyvät ja kuuluvat. Nauru raikaa ja tarinat sinkoilevat.
Guy Tang

Guy Tang

Hänellä on 1,8 miljoonaa tilaajaa YouTubessa, 2,1 miljoonaa seuraajaa Instagramissa ja oma ammattimainen värisarja nimeltä #myidenty - hän Guy Tang. Hair Magazine tapasi värien kuninkaan.

Mainos

Uudet videot katso lisää videoita

Short Disconnected Pixie Haircut

Short Disconnected Pixie Haircut

Tällä videolla Matt Beck opastaa muun muassa kuinka leikata tyylikäs sivuilta lyhyt päältä pitkä kampaus, ja kuinka luoda muotoa tasaiseen takaraivoon.
Cornrow ponytail

Cornrow ponytail

Jenny Strebe (Confessions of a hairstylist) luo rajumman lookin teksturoidulla ponnarilla, johon on yhdistetty cornrow-lettiin.
Mens Disconnected Haircut - Free Salon Education

Mens Disconnected Haircut - Free Salon Education

Miesten trendikkääseen kampaukseen saa lisää tekstuuria Matt Beckin rouhealla tekniikalla. Katso minuuttiin typistetyltä opastusvideolta kuinka se luodaan.
Basket Weave Braid -kampaus Sam Villalta

Basket Weave Braid -kampaus Sam Villalta

Sam Villa näyttää kuinka luoda koripunostyyppinen kampaus, jonka voi yhdistää moniin erilaisiin lookkeihin.
Epäsymmetrinen pixie Matt Beckin opastuksella

Epäsymmetrinen pixie Matt Beckin opastuksella

Free Salon Education -blogin ja Youtube-kanavan tekijä näyttää kuinka luoda sähäkkä, pitkä ja epäsymmetrinen Pixie